Pomembne spremembe zakonodaje, ki se dotikajo delovno pravnega statusa zaposlenih v SV in MO v letu 2017

Spoštovani člani in zaposleni v SV in MO

V tem letu, ki se je do dobra šele začelo so že pred nami zelo pomembne spremembe zakonodaje, ki se dotikajo delovno pravnega statusa zaposlenih v SV in MO.

Tako že med sindikati intenzivno potekajo usklajevanja in priprave vezane na »D O G O V O R o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju« v katerem sta se tako vladna kot sindikalna stran zavezali, da do najkasneje  1. 5. 2017 dogovorita za odpravo anomalij oziroma ustrezne uvrstitve v plačne razrede glede vrednotenja delovnih mest oziroma nazivov v javnem sektorju.

Še posebej to velja za delovna mesta plačne skupine J, delovna mesta iz Dogovora o ukrepih na področju plač v javnem sektorju zaradi makroekonomskih razmer za obdobje 2009–2010 z dne 24. 2. 2009, ter za delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb v katere spadajo VOJAKI.

Pomemben izpogajani  dodatek, ki ga je v pogajalskem procesu dosegel SMO ob podpori sindikatov JS in, ki doslej  ni bil v KPJS opredeljen je DODATEK ZA PRIPRAVLJENOST NA DOLOČENEM KRAJU. Pri tem so doslej pripadniki SV za pripravljenost na delo na določnem kraju prejemali enak procent dodatka kot so ga prejemali ostali JU za pripravljenost na domu, kar pa se nikakor ne more enačiti.

Iz sporazuma z vlado tako izhaja, da  vladna in sindikalna stran do 1. 3. 2017 v KPJS opredeli pojem pripravljenosti za delo na določenem kraju in od 1. 3. 2017 dalje se zagotovi dodatno plačilo dodatka za to pripravljenost za dejavnosti, v katerih iz obstoječih predpisov izhaja pravna podlaga za uporabo tega instituta.

Veseli bomo vsakršnega vašega konstruktivnega predloga predvsem pri spremembi zakonodaje na področju obrambe, ki bo pripomogel k izboljšanju statusa pripadnikov SV in zaposlenih v MO .

Zakon, ki se dotikajo delovno pravnih pravic zaposlenih v MO in SV so naslednji:

Naziv zakona

Trenutni veljavni

Predlogi- javna obravnava/ medresorsko usklajevanje

Zakon o obrambi (ZObr)

ZObr

ZObr predlog

Zakon o službi v Slovenski vojski (ZSSloV)

posledično vrsta pravilnikov in pravila službe

ZSSloV

ZSSloV predlog

Zakon o javnih uslužbencih (ZJU)