ZAHTEVAMO USTREZNO PLAČILO PRIPADNIKOM SV ZA ČAS REZERVE DOMA OZ. DOSEGLJIVOSTI

Na podlagi preverjenih informacij ugotavljamo, da kljub našim zahtevam v preteklosti do odprave nepravilnosti, v strukturah SV še vedno prihaja do neplačila zaukazanih aktivnosti. Precejšnje število članov se je obrnilo na nas z vprašanjem okoli pripadanja ustreznega plačila pri določanju nalog rezerve za naloge varovanja in dežurstva.

Gre namreč za ne izplačevanje dodatka za oblike zagotavljanja rezerve nalog varovanja in dežurstva, torej to obliko lahko enačimo s pripravljenostjo na domu zaradi zagotavljanja rezerve v primeru izpada pripadnikov na nalogah varovanja objektov in dežurstev. Zavoljo odrejene omenjene oblike dela oz. pripravljenosti pripadnikov bi tako moral le tem biti izplačan dodatek za pripravljenost na domu v višini 20% osnovne plače zaposlenega. Praksa je popolnoma drugačna in se pripadnikom v času ukazane rezerve ne priznava in posledično ne izplačuje pripadajoči dodatek. Pridobljene informacije smo preverili, saj smo opravili vpoglede v ukaze, ki opredeljujejo rezervo na domu.

Opozarjamo, da morebitno sklicevanje na 55. člen ZSSlov (dosegljivost) ni pravilna za izkazane aktivnosti, saj jasno govori o obveznosti uporabe javnih ali službenih komunikacijskih sredstev, nikakor pa ne osebnih (mobiteli, telefoni in podobno). Hkrati je jasno opredeljeno, da pristojno poveljstvo, enota ali zavod mora zagotoviti komunikacijska sredstva zaradi dosegljivosti.

Sam čas dosegljivosti je enakovreden pojmu pripravljenost na domu, za katerega pa ZSPJS in KPJS določata 20% dodatek k osnovni plači zaposlenega.

Zato zahtevamo, da na podlagi 3. a. člena ZSPJS opravite kontrolo za pet letno obdobje in vsem pripadnikom, ki v času ukazane rezerve na domu niso dobili omenjenega dodatka le-tega obračunate in izplačate skupaj z zamudnimi obrestmi.

Informacijo o odpravi opisane anomalije pričakujemo do 31. 01. 2017.

Naslovnik :

Ga. ANDREJA KATIČ, ministrica