Natisni to stran
POMAGAJMO VOJAKU  IN VSEM OBOLELIM
11 mar 2021 0 komentar

POMAGAJMO VOJAKU IN VSEM OBOLELIM

Spoštovani,

Pripadniku Slovenske vojske so na zdravstvenem pregledu ugotovili, da ima levkemijo. 

Za ozdravitev te bolezni potrebuje darovalca matičnih celic, kar pa od njegovega brata in sestre na žalost ne ustrezata, zato je treba darovalca iskati dalje.

To danes poteka veliko lažje, kot je potekalo včasih. Pošlješ elektronsko pošto (naslov in  navodila so spodaj), po pošti nato dobiš kuverto z vprašalnikom in palčko, s katero si sam vzameš bris iz ust in vse zapakirano pošlješ nazaj.

Zdravnica je najprej dejala, da dolgo traja preden vse te vzorce stipizirajo, vendar so na Zavodu za transfuzijo povedali, da če jih bodo dobili veliko naenkrat, bodo to hitreje naredili. Glede na to, da bo stekla akcija tudi v vojski, kjer je  zaposlen, upamo, da jih bo veliko in bodo tako posledično prej vpisani v register.

Poudariti želimo tudi to, da če si ustrezen, daš samo kri (tako kot na krvodajalski akciji) in ne kot včasih, ko so jemali iz hrbtenjače.

Daj se na seznam - Vpiši se v Slovenija Donor

Presaditev krvotvornih matičnih celic (KMC) pride v poštev predvsem pri zdravljenju malignih ter nekaterih nemalignih boleznih kostnega mozga in drugih krvotvornih organov (levkemije, mielodisplastični sindromi, diseminirani plazmocitom, maligni limfomi, huda oblika aplastične anemije). Na takšen način se lahko zdravijo tudi določene solidne novotvorbe ter nekatere podedovane in avtoimunske bolezni.

Velikokrat je pri teh boleznih presaditev KMC edina možnost, ki jo ima bolnik za prežvetje, zato krvotvorne matične celice darujemo.

vpisom v register Slovenija Donor pokažemo svojo pripravljenost darovati KMC za domače in tuje bolnike ter jim povrnemo upanje na življenje.

"Občutek, da na svetu obstaja oseba, ki ti lahko reši življenje, je neopisljivo dober. In sama sem imela neizmerno srečo, da se je tista prava oseba odločila za darovanje."

Vanja, prejemnica KMC

Vpišete se lahko:

  • · če ste državljan ali rezident Republike Slovenije,
  • · ste stari najmanj 18 let in največ 45 let,
  • · tehtate vsaj 50 kg.

Ob vpisu izpolnite tudi medicinski vprašalnik, na podlagi katerega zdravnik oceni vaše zdravstveno stanje oz. primernost za darovanje KMC. Potencialni darovalec namreč ne sme imeti kroničnih bolezni kot so npr.:

  • · rakava obolenja,
  • · avtoimunske bolezni,
  • · srčno-žilne bolezni idr.

 Vsakdo, ki bi želel postati darovalec krvotvornih matičnih celic (KMC) za kateregakoli bolnika na svetu, se lahko vpiše v register Slovenija Donor in se tako pridruži več kot 37 milijonom darovalcev z vsega sveta.

Vpišete se lahko:

*** Glede na trenutno situacijo v povezavi s CORONA VIRUS (SARS-CoV-2) je vpis možen samo preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. . ***

Paket za vpis naročite preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in po pošti boste prejeli  vse potrebno za vpis. Na naslov  nam tako sporočite, da želite prejeti paket in pripišite vaše ime in priimek ter naslov.

Prosimo vas, da si pred tem preberete kdo se lahko vpišezakaj in kako darujemo.

Informacije po telefonu (01) 54 38 220 vsak delovni dan med 11. in 14. uro

Za vašo odločitev se vam v imenu bolnikov, ki so jim krvotvorne matične celice darovalca edina možnost preživetja, iskreno zahvaljujemo.

KAKO SE VPIŠEM V REGISTER SLOVENIJA DONOR?

Postopek vpisa v register je zelo preprost, saj ga lahko opravite kar od  doma.


Prosimo vas, da se pred naročilom seznanite z informacijami o vpisu.


Paket za vpis naročite preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in po pošti boste prejeli  medicinski vprašalnik, pisno privolitev in komplet za odvzem brisa ustne sluznice. 


Po prejetju paketa za vpis je potrebno:

  • · izpolniti medicinski vprašalnik,
  • · podati pisno privolitev in
  • · oddati bris ustne sluznice. 

Izpolnjen medicinski vprašalnik, podpisano pisno privolitev in bris ustne sluznice nam vrnete v priloženi in opremljeni kuverti s predplačano poštnino. 

Nazadnje urejano na 0, 13.03.2021 09:04
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti