Natisni to stran
SMO posredoval na MO zahtevo po pojasnilu glede plačila dodatkov zaposlenim v MO in SV  v času epidemije in razlog za ločeno nakazilo na TRR le teh

SMO posredoval na MO zahtevo po pojasnilu glede plačila dodatkov zaposlenim v MO in SV v času epidemije in razlog za ločeno nakazilo na TRR le teh

Podano zahtevo objavljamo v celoti v nadaljevanju.

Spoštovani,

Na SMO so se danes po prejetju nakazila OD in prejetih plačilnih list obrnili ogorčeni člani, ki so nam dokazali, da so jim dodatki, ki jim pripadajo tako po 11. točki 39. člena KPJS  kot tudi dodatki po ZIUZEOP nerazumno ločeno nakazani na TRR z različnimi postavkami (npr finančna pomoč državnim organom) prav tako so ti dodatki na plačilni listi povsem nerazumno obračunani v škodo zaposlenih. Pri zaposlenih se v sled tega opravičeno pojavlja dvom o transparentnosti, predvsem pa bojazen, da bodo morali nakazane zneske morebiti tudi vračati.

Oziraje na to, da smo dne 24. 04. 2020 prejeli vaš odgovor v katerem ste zapisali:

  • da po 11. točki 39. člena KPJS delodajalec določi dela in naloge, ki se opravljajo v nevarnih pogojih dela, in čas, ko je javni uslužbenec opravljal delo in naloge v nevarnih pogojih dela;
  • da ima predstojnik v skladu s četrtim odstavkom 71. člena ZIUZEOP pristojnost odločitve o višini dodatka.

Ugotavljamo, da do danes v SMO v povezavi z navedenim in kot, ste obljubili v dopisu z dne 24. 04.2020, nismo prejeli  strokovne podlage, enotne kriterije ter usmeritve za določitev višine dodatka, ki bodo upoštevale stopnjo izpostavljenosti tveganju oziroma prekomerne obremenjenosti pri opravljanju nalog v času epidemije COVID-19 ter obseg dodeljenih finančnih sredstev za izplačilo dodatka.

Pozivamo Vas, da nam najpozneje do 11. 5. 2020 posredujete kriterije za določitev višine dodatkov in hkrati pojasnite zakaj so dodatki ločeno od osebnega dohodka nakazani na TRR, saj tudi zaradi tega vlada cela zmeda med zaposlenimi. Kot smo že zapisali pa od vas pričakujemo jasna zagotovila, da pri obračunu z vaše strani ni prišlo do morebitnih napak in da od zaposlenih ne boste zahtevali vračilo.

Prav tako od vas zahtevamo pojasnilo, kako se bodo navedeni dodatki upoštevali za pripadnike in zaposlene na MOM oz. na delu v tujini in kdaj jim bodo le ti tudi izplačani.

Glede pa na Vaš odgovor povezan z izplačilom solidarnostne pomoči zaradi epidemije nas čudi, da pravne službe MO in GŠ ne poznajo pravne prakse oz. razlago Komisije za razlago KPND št. 02/2000 z dne 28. junija 2000. Morebitna trditev o spremembah v KPND, pa zagotovo ne drži saj se vsebinski del tega določila nikoli ni spreminjal. V tem delu pričakujemo, da boste vsem zaposlenim nemudoma izplačali solidarnostno pomoč ne glede na to, ali je posamezni zaposleni posredoval prošnjo.

Nazadnje urejano na 1, 05.05.2020 13:07
Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti

Povezani prispevki