Poziv ministrici k spoštovanju usmeritev MJU glede povračilo stroškov prevoza na delo in z dela – upoštevanje VARNE POTI

ZADEVA: Poziv ministrici k spoštovanju usmeritev MJU glede povračilo stroškov prevoza na delo in z dela – upoštevanje varne poti
ZVEZA: Pojasnilo MJU »Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela – upoštevanje varne poti«, št. 007-662/2017/1, z dne 11. 9. 2017

Spoštovana,
v sindikatu Ministrstva za obrambo vas pozivamo, da nemudoma pristopite k realizaciji dopisa MJU št. 007-662/2017/1, z dne 11. 9. 2017 v zvezi s povračilom stroškov prevoza na delo in z dela – upoštevanje varne poti.

Stavkovni odbor sindikatov državne uprave v katerem SMO, SVOZ in SPMO sodelujejo kot zainteresirane stranke, je med ostalimi stavkovnimi zahteval tudi urejevanje področja potnih stroškov. Urejevanje inštituta varne poti je zgolj del urejevanja potnih stroškov. Zato vas pozivamo, da se inštitut »VARNE POTI« uveljavi pri vseh zaposlenih v MO in SV in se tako odpravi do sedaj krivičen način določanja poti na podlagi katere se je opravljal obračun kilometrine pri povračilu stroškov prevoza na in iz dela.

MJU je v omenjenem dopisu podal mnenje, da je treba upoštevati varno pot in predlaga, da se pri obračunu kilometrine za zaposlene v državni upravi glede tega upoštevate naslednjo opredelitev:

• varna pot je tista, ki je urejena, redno vzdrževana in prevozna skozi celo leto. Med varne poti ne spadajo gozdne ceste, vinske ceste, makadamske ceste, poti, ki vodijo čez travnike in njive, pešpoti, neprevozne in druge neprimerne poti, ki so kot take določene v skladu s kriteriji pristojnega organa oziroma so kot takšne nedvoumno izkazane s strani delavca. Pri izračunu se ne upoštevajo poti, ki vodijo preko drugih držav, razen kadar gre za prevoz na delovno mesto v tujino ali če uslužbenec policije to sam zahteva.

• kadar ima uslužbenec možnost prevoza po avtocesti, lahko za izračun najkrajše varne poti v digitalnem merilniku razdalje, označi prevoz po avtocesti (npr. »najraje po avtocesti«).

Implementacijo omenjenega dokumenta pričakujemo v najkrajšem časovnem roku !

(1 Glasuj)